Italská polévka Minestrone
Receptů je jistě mnoho a každý může mít svůj oblíbený jako naše rodina.U nás jí vaříme takto: na olivovém oleji orestuji nakrájenou cibulku, mrkev, celer, česnek a porek.Přes noc si namočím bílé fazole a druhý den je vařím asi třicet minut.Vodou z fazolí zaleju orestovanou zeleninu, přidám dvě vetší nakrájené brambory, cuketu, květák, brokolici asi dvě růžičkové kapusty a vařím tak dvacet minut.Podle potřeby doleju vodou. Do misky dám asi tři rajčata, přeleju horkou vodou, oloupu a zbavím jader.Přídám do vroucí polévky společně s uvařenými fazolemi.Nechám přejím varem.Polovinu polévky naleju do pasírovačky a přepasíruji zpátky.Nakonec přidám čerstvou petrželku a osolím.Polévku podávám s parmazánem nebo strouhaným eidamem.Opravdu vynikající letní jídlo.U nás máme rádi jako přílohu čerstvé bagetky nebo opečené krutony z houstiček.Opravdu mňam!.. :o)
Už se znám a množství fazolí neumím odhadnout.Často mi jich dost zbyde a tady je prostor pro výborný fazolový salát.Já na něj potřebuji uvařené bílé fazole, bílý jogurt(holandia nebo bio), lžíci olivového oleje, sůl, pepř, čerstou nakrájenou bazalku, nakrájený sýr balkánského tipu, tři rajčata, cibulku, salátovou okurku,kuřecí prsíčko nadrobno nasekané a před tím na másle orestované nebo tuňák.Podle chuti dosolit a dochutit a přidat porek rychle povařený a vychladlý. Já podávám opět s pečivem.
A sladká tečka je hrníčkový kolář s ovocem a drobenkou.Nejlépe se nám osvědčily meruňky nebo borůvky.Recept je rychlý a výsledek opravdu velice chutný a osvěžující.Já dávám jeden hrnek polohrubé a jeden hrubé mouky, půl sáčku prášku po pečiva, hrnek cukru krupice, celé vejce, jeden cukr vanilkový a jednu zakysanou smetanu a půl hrnku oleje.Těsto dám na plech s pečícím papírem, pokladu omytým ovocem a přidám drobenku z tří centimetrů másla, tří malých sběraček moučkového cukru a tří hrubé mouky.Peču asi třicet minut na 150 v horkovzdušné troubě.
Je to lehké , rychlé a výborné!
Byla jsem v životě už skoro vším.Měla jsem období veganství, vegetariánství a nakonec jsem roky dospěla, že všeho s mírou je nejideálnější.Dnes u nás jíme téměř vše, kromě párků a uzenin.Hovězí máme jen velice sporadicky na " krvinky", bílé maso jíme častěji a nejvíce nám vyhovují jídla z hub, zeleniny a ryb.Vaření je radost a kouzlo a přikláním se k tomu: " Kdo nemá rád jídlo, nemá rád život!" ... a ten si myslím, milujeme!
Vlaďko, díky za báječné, rychlé recepty a krásnou závěrečnou větu. Minestrone dělám docela často, mám ji moc ráda, fazolový salát taky, jen jsem tam nikdy nedávala tuňáka, to vyzkouším.
OdpovědětVymazatKrásný večer, zdravím Helena
Mňam no jo my býci :o)
OdpovědětVymazatDíky za recepty, uložila jsem si je a určitě je vyzkouším:-)Lehké, rychlé a dobré je i moje heslo:-)
OdpovědětVymazatAhoj Vladí, lákavé recepty, dneska mám v plánu Tvůj fazolový salát, vše je nachystáno, tak jdu na něj :o)) Pak dám vědět jak ostatním chutnal, u mě je dle ingrediencí úspěch zaručen :o)
OdpovědětVymazatPříjemný i když uplakaný pátek. Martina